Sponsor

Андропаузата - всичко за мъжкият климатериум


Женският климактериум е широко известен и на двата пола. Малцина обаче са наясно с това, че съществува и „мъжки климактериум”, т.нар. андропауза.

Едва в последните години специалистите започнаха да обръщат по-голямо внимание и на андропаузата. Вече има достатъчно факти, които позволяват на науката да заяви, че мъжкият климактериум съществува. Това не е много приятна новина за мъжката част от света, но фактът си е факт.

Кога настъпва андропаузата?

Най-бързият и прост откоров на този въпрос е: различно за всеки мъж. При някои мъже това може да стане и на 30 години, но това са изключения. По правило мъжкият климактериум започва, както и женският, на около 50-годишна възраст. Но преходът може да продължи доста дълго, дори с години и десетилетия.

Кога ще започне андропаузата зависи и от субективни фактори: отношението на конкретния човек към случващото се с организма му, психологическите особености, алкохолът, евентуални операции, лекарства, наднормено тегло и т.н.

За разлика от жените, при които най-очевидния знак за започване на климактериума е спирането на цикъла, при мъжете няма как да се каже, че в точно определен момент е настъпила андропаузата.

От какво се причинява андропаузата?

Подобно на жените и при мъжете се наблюдава рязък спад в нивата на хормоните. При мъжете намалява тестостеронът, при жените – естрогенът.

След 30-годишна възраст тестостеронът започва да намалява с по 10% на всеки десет години. В същото време нещо друго, наречено „свързващ глобулин" (или протеин) се увеличава. Този белтък се свързва с голяма част от тестостерона и го държи в неактивно състояние, като така му пречи да изпълнява добре функциите си. Колкото повече е неактивният тестостерон, с толкова по-голямо основание можем да говорим за андропауза.

Намаляването на тестостерона се свързва и с повишен риск от остеопороза и фрактури. Според някои учени това понижаване води и до смущения в кръвоносната система, но тази връзка не е установена със сигурност.

В какво се изразява андропаузата?

Някои признаци са свързани със секса – намалено либидо, понижена сексуална способност, а други с двигателната система - остеопороза, болки в мускулите и ставите. Също така, този период се характеризира със смущения като раздразнителност, нервност, депресивни настроения, обща отпадналост и липса на настроение, бърза умора. Характерна за този период е и намалената мускулна маса и увеличено количество мазнини.

Всичко това означава, че един мъж, който преди андропаузата е бил енергичен, силен и позитивно настроен към света, с навлизане в опасната възраст може да се превърне в песимист, в негативно настроен и потиснат човек, който все по-трудно намира мястото си в обществото. Като цяло мъжкият организъм в климактериум е с намалена дееспособност. Това се изразява много силно на работното място. Около 80% от мъжете в тази възраст се оплакват от понижена енергичност и непрекъсната умора от работата.

Някои мъже избират грешен път да се справят с това състояние – пият много кафе, злоупотребяват с алкохола и цигарите, започват да взимат сънотворни. Всичко това се отразява пагубно на нервната система. Способността за концентрация намалява, паметта отслабва.

Нараства желанието за усамотение – мъжът предпочита да си стои вкъщи, като се изолира от околните. Пред това да се види с приятели предпочита да гледа телевизия или да стои пред компютъра.

Има ли решение на проблема?

Мъжете на около 50 години, които се оплакват от подобни смущения, биха могли да се обърнат към лекар, ако качеството на живота им е сериозно понижено. Около 30% от 50-годишните мъже имат добре изразени симптоми.

Има специализирани кабинети, в които се правят консултации по проблемите на андропаузата. Консултацията с лекар е много важна, защото е опасно да се приемат хормонални препарати по лична преценка. Те задължително трябва да са предписани от лекар. Самодиагностицирането и самолечението на симптомите на андропаузата е не само недопустимо, но и може да бъде опасно.

Може ли човек да си помогне сам?

Здравословният начин на живот безспорно е от полза. Той може да повлияе добре на много от смущенията пречинени от андропаузата. Спорта, здравословното хранене и редовните почивки са само част от съветите на специалистите. Разходките сред природата зарежда с енергия и дава възможност за добро раздвижване. Приема на подходящи витамини и билкови добавки също е добра идея.