Sponsor

Билки за добро либидо при мъжете


Много често мъжете дължат своето самочувствие не на какво да е, а на тяхната плодовитост и възможността им за репродуктивност. Даже и да не си го признават, много мъже страдат от факта, че понякога не могат да се представят на нужното, според тях, ниво в леглото. Има някои фактори, които не зависят от мъжа и които намаляват броя на сперматозоидите и по този начин и шансовете за оплождане.
Лекарите казват, че за да може една жена да забременее, то мъжката сперма трябва да съдържа най-малко 20 млн. сперматозоиди на всеки милилитър сперма. Всяко намаляване на това количество затруднява шансовете за забременяване, констатират експерти. Преди да прибегнете към такива рисковани, болезнени и не на последно място скъпи, процедури като инвитро метода, би било добре да се обърнете към природата и да изпитате нейните лекове. Има изпитани билки, които биха могли да увеличат количеството сперматозоиди.

Safed Musli или още известно като Chlorophytum Borivilianum – Това е билка, която традиционно се е ползвала в Индия, в аюрведическата медицина. Доказала своите качества, днес билката и нейният екстркат се препоръчват на всички мъже, които имат нужда да повишат ниския брой на сперматозоидите. Препоръчително е билката да се приема два пъти дневно под формата на капсули, като екстракт от корена на растението или във вид на чай и отвара.
Консумацията на Safed Musli стимулира кръвния поток, повишава либидото и тонуса, подобрява функционирането на репродуктивните органи и балансира количеството на хормоналната секреция.

Друг мощен народен метод за повишаване на сперматозоидите е билката Tribulus terresteris. Тя стимулира производството на мъжкия полов хормон, тестостерон и секреция на хормона естроген, като по този начин повишава издръжливостта, влияе на сексуалното поведение и правилното функциониране на репродуктивни органи. Tribulus terresteris също може да се приема под формата на таблетки или чай.


Билката Епимедиум /Epimedium/ или още известна като Разгонен козел, е ценно растение, което може да се ползва при лечението на различни сексуални дисфункции и разстройства при мъжете, а също така и за увеличаването на броя на сперматозоидите. Активната съставка, която всъщност спомага за добрата работа на веществото е икариин, която спомага за увеличаването на количеството на азотен оксид в кръвта, разширявайки кръвоносните съдове и подобрявайки притока на кръв. Нормалният приток на кръв е от изключително значение за функционирането на репродуктивна система и подобряване на нейното функциониране.


Сау Палмето /Saw Palmetto/ се добива от плодовете на палмата Serenoa Repens. Тя е богата на фитостероли и мастни киселини, които са изключително полезни за подобряването на проблеми, свързани с пикочните пътища, репродуктивната система и гениталиите. Успешно се ползва при проблеми с простата, затруднено уриниране и разбира се увеличаване на сперматозидите.
Всички тези билки са и мощен афродизиак и помагат за постигане на бърза и стабилна ерекция.

Бабини зъби - билката, която помага на мъжа


Какво е Трибулус (бабини зъби)?

Това е билка богата на стероидни фито сапонини. Активното вещество Tribulus се извлича от билката Tribulus terrestris, известна и като Бабини зъби и Трибузан. Екстрактът от тази билка стимулира производството на лутенизиращ хормон което влияе пряко върху производството на тестостерон.

Какво е основното му физиологично въздействие на трибулуса?

Екстрактът от тази билка стимулира производството на лутенизиращ хормон което влияе пряко върху производството на тестостерон. Повечето от нас знаят, че повишеното ниво на тестостерона води до повишаване на силата, мускулния растеж, чистото тегло удължава ерекцията и потентността все ефекти, добре дошли за всеки човек. Интересното е, че при жените се увеличава не тестостерона, а естрогена което го прави много добър препарат за повишаване на либидото, лекуване на безплодие и менструални болки.

Растенито Бабини зъби има успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система и местно дразнещо действие, предизвикващо нахлуване на кръв към раздразнените места.
Бабини зъби се прилага и привъзпаление на половите органи у мъжа и жената, оскъдна и нередовна менструация при жените, хронично, невралгия, мигрена, спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата, бронхит, коклюш и др.
Дрогата има диуретично действие и слабо изразен тонизиращ ефект и се употребява при камъни в бъбреците.
Основното действие на Бабини зъби е стимулирането на половата система. Екстрактът от тази билка стимулира производството на лутенизиращ хормон,който от своя страна влияе пряко върху производството на тестостерон. Повишеното ниво на тестостерона води до повишаване на силата, мускулния растеж, удължава ерекцията и потентността. При жените се увеличава естрогена,затова екстракта може да се ползва за повишаване на либидото,лекуване на безплодие и при менструални болки.
Бабини зъби не трябва да се прилага при стомашно-чревни възпаления и възпаления на бъбреците, тъй като силното дразнещо действие може да изостри заболяването и да влоши протичането му.

 

Начин на употреба: 

Прилага се като извлек, получен от 2 чаени лъжички билка, която се накисва в 250 смстудена вода за 1 ден. Изпива се на глътки за 1 - 2 дни.

 

Съставки:
Бабини зъби съдържа стероидни фуростанови и спиростанови сапонини, сапогенина диосгенин, гиогенин и хлорогенин, хектогенин, β-ситостерол, стигмастерол и кампестерол, флавоноидите кемпферол, астрагалин, трибулозид и рутин; алкалоиди от харманов тип, тлъсто масло.

Бабините зъби са типична българска билка. Позната е още с наименованието Трибузан. От нея се произвежда и придобилият широка популярност продукт Трибестан.


Заради антибактериалното и антимикотичното действие Tribulus terestris успешно се прилага при терапия на уринарни проблеми. Билката показва ефект дори при терапия на сериозни инфекции, каквато е гонореята, и отстраняването на камъни в бъбреците и пикочните пътища. Помага и при псориазис.


Ползите на трибузана обаче не спират до тук. Лековитото растение подобрява либидото, както при мъжете, така и при жените. Отразява се благотворно на репродуктивата функция и при двата пола – подобрява качеството на спермата при него и предотвратява образуването на кисти на яйчниците при нея. Билката удължава ерекцията при мъжа и потиска болките при менструация при жената. Използва се като афродизиак и помощно средство при еректилна дисфункция.


Действието на трибузана се дължи на стимулиращия производството на лутеинизиращ хормон ефект, който при мъжете е свързан със синтеза на тестостерон, а при жените с естрогена, два ключови полови, съответни мъжки и женски, хормони.


Бабините зъби тонизират и увеличават масата на мускулите - не случайно билката се предлага във вид на добавка във фитнес центровете и се смята за ефективно природно стероидно средство. Това се дължи на стероидните сапонини, съдържащи се в стеблото, което най-често се използва за терапевтични цели.

Заради свойството да поддържа нивото на кръвна захар, билката помага за поддържането на теглото в норма и изпълнението на всеки режим, целящ редуциране на допълнителни килограми. Чаят предотвратява рязкото спадане на глюкозата в кръвта след хранене, поради което изпитваме слабост непосредствено след него и отново глад малко по-късно. Пиенето на чая няколко пъти на ден предотвратява изпадане в състояние на „вълчи глад“.

Ефектът на отслабване се дължи и на свойството на билката да влияе на нивото на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.


Механизмът на действието на трибузана все още не е изучено. Фармацевти предполагат, че се дължи на съединението протодиосцин, което основно преобладава в билката. То въздейства благоприятно на имунитета, метаболизма, кръвообращението.

Защо да кажем "НЕ" на стероидите?


Анаболните стероиди!!! Нещото, което компрометира този спорт и всеки, който се занимава с фитнес получава "титлата" "Хап" :). "Химията прави чудеса", казват някои. Но "Всяко чудо за 3 дни"... Много са мненията "за" и "против" хормоналните препарати. Преди обаче да посегнете към тези лекарства, погледнете какво може да Ви се случи и тогава преценете "Заслужава ли си?":
  1.)Хиперкалцемия
Анаболните стероиди задържат изхвърлянето на калция и причиняват нива на калций по-високи от нормалните. Когато те останат високи, настипва хипертония.
Тежката хиперкалцемия е свързана с бъбречни камъни, стомашна язва, промяна в поведението. Бъбречните камъни са сериозен проблем. Те могат да доведат до сериозно бъбречно увреждане. Симптомите включват остри бъбречни болки и кръв в урината. Опасността от бъбречни камъни не е ограничена от периода на употреба. Дори опасността е най-голяма непосредствено след края на стериодния цикъл. Ако е налице понижен прием на течности и високо протеинна диета, рискът расте.
Стомашната язва се получава, в резултат на повишената секреция на стомашни киселини, причинена от хиперкалцемията. Симптом е кървави или катранено черни изпражнения. Възможно е повръщане на кръв или тъпа болка в стомаха, която се облекчава при хранене.
  2.)Хиперкортизолемия
Стероидите увеличават серум-кортизол в кръвта на атлети нетрениращи достатъчно. Това увеличение се дължи на намаляване унищожаването на кортизола в черния дроб и поради намаляване на усвояването му в мускулните клетки. Понеже имат подобни структури, тестостеронът се съзтезава с кортизола за едни и същи функции на черния дроб, които деактивират и двата хормона. Оралните стероиди директно възпрепятстват главния ензим на тази чернодробна функция, давайки на оралните 17- алфа алкилирани анаболни стериоди допълнителен ефект.
Кортизолът въздейства на чоешкото тяло по няколко начина. Единият от тях е задържане на сол и вода. Това води до хипертония и отоци. Кортизолът води до промени в психиката - депресионни състояния. Това се забелязва най- вече след спирането на стероидите.
  3.)Хипертония
Висок кръвно налягане. Основна роля играят хиперкалцемията, хиперкотизолемията и най-вече ароматизацията. Полицетимията също е важен фактор. Много атлети са починали в следствие на хипертонията. Симптомите са болки в главата, усилено сърцебиене, кървене от носа, затруднено дишане, замъглена видимост, немощност. Теажките хипертонични кризи водят до инфаркт и бъбречни увреждания.
  4.)Чернодробни увреждания
Почти всички орални стероиди съдържат 17-алфа алкилирана група, която предотвратява разпада им в стомаха и черния дроб. Изследванията показват, че тези стероиди са чернодробно токсични. Като странични ефекти се наблюдават жлъчни заболявания, чернодробен карцином, пелиосис хепатис.
Жлъчните заболявания водят до намаляване на изтеглянето на секрета от кръвта. Това е функция на черния дроб. Анаболните стериоди имат токсичен ефект върху тези чернодробни клетки и препятстват нормалната им функция. Това причинява повече жлъчка в кръвта, а оттам и пожълтяване на кожата и очите. кафява урина и глинени изпражнения. Продължителният токсичен ефект довежда до задълбочаване на този негативен процес и в крайна сметка до цироза.
Една от основните функции на черния дроб е да произвежда вещества, необходими за съсирване на кръвта. Когато този процес се препятства, се забелязва кървене от носа и лесно оставяне на синини.
Друга функция на черния дроб е деактивиране на естрогени от адреналинните жлези. Като резултат от увреждането е възможна гинекомастия.
Продължителния прием на анаболни стериоди води до сериозни рискове от карцином на черния дроб. Този патологичен процес се предшества от повишаване на чернодробните ензими, в резултат на което обемът на черния дроб се увеличава. Атлетът чуства болка в областта на дясното подбедрие и може да се палпира.
Плиос хепатис е формиране на кисти пълни с кръв. Тези кисти са резултат от умиране на клетки, които блокират малки вени в черния дроб. Те могат да се спукат и да доведат до смърт. Това заболяване не се вижда чрез тест на чернодробните ензими, а само на чернодробен скенер, което прави проблема труден за диагностициране.
Това не са първоначални симптоми, а по скоро краен етап на чернодробно увреждане с вероятен фатален край.
  5.)Промяна в психиката
Възможни са няколко типа психически промени. Те могат да причинят увеличаване на невротрансмитерите на централната нервна система. Това увеличаване има стимулаторен ефект - отговорен е засексуалното стимулиране, за увеличаване на силата, за увеличаване на агрсивността, раздразнителността, може да предизвика и инсомния. Ако налице е хиперкоризолемия, атлетът може да изпита по- драстични промени. Депресия, остро психическо разтройство и др. Хиперкалцемията също е причина за психични проблеми - апатия, умора, депресия, сънливост. Характерна за употребяващите стероиди е комбинацията от мания за величие на фона на прогресираща и продължителна параноя с всички негативни последствия от това.
  6.)Увеличение на простатата
Молекулите на анаболните стероиди се свързват с андрогенни рецептори на простата и предизвикват хипертрофията и. Естрогените също могат да предизвикат нежелан ефект. Доказано е, че тази хипертрофия е свързана с рак на простатата
Симптомите са често и болезнено уриниране.
  7.)Атрофия на тестисите
Андрогените и естрогените блокират отделянето на гонадотропин рилийзинг хормон от хипоталамуса, който оказва въздействие вурху щитовидната жлеза и тя спира отделянето на лутенизиращ и фоликостимулиращ хормон. Тези хормони оказват пряко въздействие върху тестисите. В резултат размерът на тестисите намалява и те спират натуралното производство на тестостерон. Тестисите атрофират и намалява количеството на спермата. След дълга употреба е възможна импотентност и стерилност. Бързото възвръщане на натуралното производство на тестостерон е абсолютен приоритет след спирането на стероидния цикъл. За целта се използва гонандропин (HCG), но ефикасността може да се постави под съмнение, особено при продължителен цикъл.
  8.)Промяна на имунната система
По време на терапията имаме засилване на имунната система. Анаболни стериоди се предписват на болни от СПИН именно по тази причина. Проблемът възниква при спирането на приема. Получава се обратния ефект- отслабване на имунната система, произлизащ от активизирането на кортизола. Това е още една причина за употребата на гонадотропин.
  9.)Гинекомастия
Под това наименование разбираме развитието на женската мастна тъкан в гърдите на мъжа. Получава се в следствие увеличаването на естрогените. Тя започва като подуване зърната на гърдите, а след това се отлага мастна тъкан. Гинекомастията увеличава шанса за получаване на рак на гърдата. За предпазване се препоръчват анти естрогени или аромазатни инхибитори.
  10.)Промяна в нивата на холестерола
Анаболни стероиди намаляват нивата на добрия холестерол(HDL) и увеличават лошия(LDL). Двата вида холестерол се балансират един друг. LDL складира мазнините по стените на артериите, а HDL ги премахва. 17-алфа алкилираните стериоди имат още по-негативно въздействие. Важно е да се знае, че естрогените увеличават добрия HDL холестерол. Оттук следва, че стероидите, които не ароматизират, са по-вредни по отношение на холестероловия баланс.
  11.)Промяна в усвояването на въглехидратите
Анаболните стероиди имат няколко резултата върху въглехидратния метаболизъм. Всички те водят до хипогликемия, ако се приемат от диабетици. Само оралните 17-алфа алкилиране анаболни стероиди. В първия случай ефектът е поради увеличаване чуствителността към инсулина. Ако при здрав човек нивото на глюкозата е високо, черния дроб няма да деактивира инсулина докато нивото докато нивото на глюкозата не стане нормално. Ако нивото е нормално, черния дроб ще деактивира до 40% от инсулина, за да компенсира увеличената чувствитекност. Тази способност се променя от оралните стероиди и хипогликемията може да бъде неизбежна. Подобен вид хипогликемия рядко е симптоматична.
Като резултат от хипогликемията организма използва мазнините за енергия. Това засилване на метаболизма на мазнините може да предизвика следните резултати. Ако са използвани 17-алфа алкилирани анаболни стероиди, чернодробната функция се променя и в кръвта се увеличава серума - свободните мастни киселини. Увеличаването на холестерола води до образуването на жлъчни камъни, а това води до стомашен дискомфорт след прием на богата на мазнини храна, задръжка на жлъчка и изпражнения с цвят на глина. Кетоните също предизвикват стомашен дискомфорт. И в двата случая се образува мазен черен дроб, което води до чернодробни поражения.



  12.)Полицитемия
Полицитемията е състояние на свръх продукция на червени кръвни телца без нужда от тях. Една от причините за използване на стероиди в медицината е лекуване на анемия. Анаболните стериоди предизвикват секреция на хормони , които от своя страна стимулират костния мозък да произвежда червени кръвни телца. Резултатът от нежелано предизвиканаята полицитемия е зачервяване на кожата, сърбеж и чуство на убождане след гореща баня. Продължителната полицитемия увеличава кръвната плазма, която пък от своя страна допринася за негативните ефекти като хипертония.
  13.)Акне
Страничен ефект от приема на стериоди е, че андрогенният ефект стимулира действието на мастни жлези на кожата. Като резултат могат да се образуват големи болезнени фоликули навсякъде по тялото, най - вече по гърба. Фолекулите се увеличават и спукват след време. Това може да доведе до бактериалнa инфекция.